Avalansa de Informatii si Memoria Umana
articol scris la data de 2008-07-27 10:36:50« pagina anterioara
Ne aflam intr-o lume in schimbare. Totul se accelerează si viteza cu care evenimentele se intampla creste din ce in ce mai mult. Cumva am determinat aceasta crestere, este consecinta ritmului alert in care primim, procesam si emitem informatia.
Cantiatatea de informatii la care avem acces datorita tehnologiilor din ce in ce mai avansate este incomensurabila. Discernamantul fiecaruia dintre noi este pus la grea incercare. Ce este adevarat, ce este util si ne foloseste in mod personal din tot acest noian de informatii?
Dar oare ne intrebam asta? Sau doar ingeram materiale care circula in spatiul virtual, pur si simplu fiindca avem acces facil la ele? Frunzarim reviste sau ziare, urmarim jurnale televizate, daca mai avem timp si pentru asta citim carti, de calitate sau doar pentru ca se vorbeste despre ele, vedem filme si ascultam involuntar muzica in spatiile publice, fara sa ne imaginam ca toate astea se stocheaza undeva, in memoria noastra.
Si memoria se umple. Atunci dorim, inconstient, sa mai uitam din toate acestea, sa facem loc.
Creierul ne asculta, si incepe sa uite. Initial nu in acelasi ritm in care asimilam, apoi incearca sa faca fata, in asa fel incat uitam in cascada, sau uitam lucruri importante, fiinca el, creierul, uneori nu stie cum si ce sa uite. Daca se intreaba asta, partea care tine de atentie se blocheaza pentru un timp. Timp in care nu ne mai putem concentra, devenim obositi, stresati, nu mai facem fata activitatilor intelectuale.
Ca sa evitam stresul ar trebui sa selectam informatiile la care avem acces. Nu de alta, dar de ce sa stocam si apoi sa triem, sa stergem, sa re-ordonam, cand ne putem folosi inainte discernamantul?
Asa cum ati invatat sa va pretuiti timpul, pretuiti-va si memoria. Este unul dintre Darurile Divine ce va rezista in timp, dincolo de viata aceasta.
« pagina anterioara